Cum evitam condensul si umiditatea in case si apartamente?

0 574

Cum evitam condensul si umiditatea in case si apartamente?

Umiditatea sau condensul sunt motive de ingrijorare. Acestea pot distruge materialele si pot genera pagube importante asupra mobilelor, peretilor sau materialelor din casa noastre. Iata ce a aflat Supereva despre cum trebuie combatuta umiditatea si condensul. 

Umiditatea are cel mai adesea drept cauza infiltratiile si condensul de apa.
Pentru ca problema umiditatii sa fie rezolvata, tebuie identificata mai intai cauza acesteia.

Intalnit frecvent in bucatarii sau in salile de baie, condensul este cauzat fie de un aer suprasaturat de umiditate si insuficient aerisit, fie de un aer mai putin umed in alte camere, dar care intra in contact cu ziduri cu mult mai racoroase. Condensul se manifesta mai ales in cazul peretilor putin sau deloc izolati, expusi vanturilor puternice.

Efectele condensului sunt cunoscute …

… miros neplacut insotit de caderea zugravelii de pe pereti, pete negre in colturi sau dupa mobile, dezlipirea tapetului din camere, umflarea faiantei… Pentru a verifica daca este condens sau nu, aplicati o bucata de foaie de aluminiu pe perete; daca aceasta se abureste, cu siguranta va fi vorba de condens.

Pentru a evita acoperirea peretilor cu pete negre, umflarea faiantei din bucatarie sau din baie, deci pentru a indeparta problema condensului (si a asigura confortul in locuinta dumneavostra), trebuie gasit un echilibru intre aerisirea incaperilor, incalzirea lor si izolarea zidurilor de fatada.

Cu mult mai delicata si mai dificil de identificat o constituie problema umiditatii, care se manifesta cu precadere in cazul zidurilor construite in pamant sau a portiunilor de zid aflate in contact direct cu solul, ca de exemplu parterul unei case.

In exteriorul cladirii, umiditatea se manifesta prin aparitia unui strat de muschi sau prin caderea straturilor exterioare ale peretilor. In interior, umiditatea este depistat in functie de aparitia la baza peretilor a unor zone umede sau a unor zone albicioase (de salpetru).

Aceste pete provin prin cristalizarea sarurilor minerale din jurul peretilor si sunt cu atat mai vizibile cu cat atmosfera este mai umeda. Intrucat cristalele de salpetru sunt hidroscopice, acestea absorb o parte din apa aflata in atmosfera. Desi problema pare sa fie recenta, in realitate fenomenul a aparut cu mult timp in urma, fiind intretinut de atmosfera excesiv de umeda.

Atat in cazul aparitiei condensului, cat si a umiditatii, va sfatuim sa luati legatura cu un profesionist, care va constata problema si va va indica ceea ce trebuie sa faceti.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.