Clorul din piscine transforma protectia solara in substante chimice toxice

0 359

Clorul din piscine transforma protectia solara in substante chimice toxice cauzatoare de cancer

Daca credeti ca faceti ceva bun aplicand des protectie solara asupra dvs. si a copiilor dvs. inainte de a intra in piscina, ar trebui sa va ganditi din nou. Un nou studiu plaseaza protectia solara ferm pe lista de produse care pot face mai mult rau decat bine, deoarece oamenii de stiinta rusi au descoperit efectele distructive ale clorului din piscinele in combinatie cu protectia solara.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Lomonosov, Moscova, au descoperit ca cel mai popular ingredient activ de protectie solara din lume, avobenzonul, se descompune in ceva mult mai sinistru in apa clorinata. Doua dintre substantele chimice pe care le produce dupa amestecarea cu apa, fenolii si acetilbenzenii, sunt deosebit de ingrijoranti din cauza toxicitatii lor. Aceasta reactie are loc pe pielea umeda atunci cand agentul de protectie solara reactioneaza la radiatiile ultraviolete si la apa clorurata, iar substantele chimice au fost legate de probleme cum ar fi deteriorarea sistemului imunitar, infertilitatea si cancerul.

In piscinele unde se utilizeaza saruri de cupru pentru a face apa sa arate albastra, aceasta reactie este si mai grava! In acest caz, agentul de protectie solara se poate descompune in bromoform, o substanta care a fost legata de tulburari ale sistemului nervos, probleme hepatice si probleme renale.

Pe langa protectia solara, avobenzona este adesea folosita in hidratante, creme si rujuri care ofera SPF.

Ar trebui sa evitati avobenzonul?

In timp ce exista inca unele intrebari fara raspuns cu privire la impactul acestei reactii, este suficient sa se justifice ingrijorarea.

Dermatologul Daniel Aires de la Universitatea din Kansas Health System, a declarat pentru Kansas City Star: “Se poate degrada in compusi foarte daunatori, dintre care, unii sunt cunoscuti ca agenti cancerigeni. Ceea ce nu se stie este cat de mult e absorbit in piele sau daca este la un nivel care poate provoca, sau poate creste, riscul de cancer. Dar acest lucru este cu siguranta alarmant.”

El a adaugat ca parintii ar trebui sa fie deosebit de prudenti atunci cand este vorba de utilizarea acestui tip de protectie solara pentru copiii mici, care ar putea inghiti chimicalele, de exemplu, lingandu-si bratele dupa inot.

Oamenii de stiinta cauta acum modul in care avobenzonul se descompune in apa dulce si in apa de mare pentru a vedea daca exista pericole similare.

Protectie sporita la soare

Daca sunteti preocupat de protectia solara in conditii de siguranta, oxidul de zinc este un pariu mult mai sigur. Grupul de lucru pentru mediul inconjurator are o baza de date cuprinzatoare de cautare a produselor de protectie solara pe site-ul lor. Puteti afla ce ingrediente sunt in multe produse de protectie solara populare si vedeti evaluari ale pericolelor pe care le prezinta pentru a va ajuta sa gasiti o protectie solara care sa nu va afecteze sanatatea.

S-ar putea sa va ganditi sa renuntati la protectia solara daca stati afara pentru o perioada scurta de timp. 15-20 de minute in aer liber sunt tot ceea ce este nevoie pentru a ajuta corpurile majoritatii oamenilor sa produca o cantitate adecvata de vitamina D, care poate ajuta la protejarea impotriva multor tipuri de cancer. De asemenea, poate contribui la inversarea deficientei vitaminei D, care afecteaza un numar disproportionat de americani si a fost legata de diabet, cancer, boli de rinichi, boli de inima, obezitate si depresie. Protectia solara blocheaza, de fapt, producerea de vitamine D a pielii, ceea ce face ca deficientele sa fie mai grave. Daca veti fi in aer liber pentru o lunga perioada de timp, ar trebui sa va protejati pielea, dar va recomandam mai intai sa va permiteti o expunere scurta neprotejata, pentru a va putea stimula productia de vitamina D.

Puteti, de asemenea, sa introduceti in dieta dvs. antioxidanti naturali care ajuta pielea sa reziste arsurilor solare, asa ca stocul de fructe de padure si alte alimente bogate in antioxidanti nu trebuie sa va lipseasca dinc casa.

Este putin deranjant sa afli ca ceva care ar trebui sa te protejeze poate avea efecte opuse, dar este important sa fii constient de aceste situatii, astfel incat sa nu ai un fals sentiment de securitate. Multe produse de protectie solara contin substante chimice toxice, iar acum se pare ca piscinele le pot face si mai toxice.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.