Ce este perla de lapte – cauze si tratament

0 778

Multe femei sufera din cauza perlei de lapte. Aceste pete albe mici, care arata ca niste cosuri albe, apar atunci cand porii mamelonului se blocheaza.

Perla de lapte nu trebuie confundata insa cu veziculele care pot aparea ca urmare a frecarii repetate a sanului in timpul alaptarii. Acestea au o culoare rosie sau maronie.

Ce este o perla de lapte?

O perla de lapte este un por blocat si inseamna practic acumularea unei cantitati mici de lapte sub piele. Apare atunci cand pielea creste peste o deschidere a ductului de lapte, iar laptele ramane blocat.

Perla de lapte arata ca un punct alb dureros, transparent sau galbui, pe mamelon sau areola, iar durerea tinde sa fie focalizata in acel loc si chiar in spatele acestuia. Perla de lapte poate fi foarte dureroasa in timpul alaptarii si poate persista cateva zile sau chiar saptamani.

Ce cauzeaza o perla de lapte?

Cauza care sta la baza unei perle de lapte poate fi supraproductia de lapte, presiunea asupra acelei zone a sanului, o atasare incorecta la san sau alte cauze obisnuite ale canalelor blocate.

Perla de lapte provoca mastita?

Desi sunt dureroase si declanseaza un raspuns inflamator (din cauza blocarii canalului de lapte), perlele de lapte nu duc intotdeauna la mastita. Cu toate acestea, intr-un raport recent despre alaptare publicat de dr. Jeanne Spencer de la Centrul Medical Memorial Conemaugh din SUA, canale de lapte blocate pot duce la mastita daca sunt lasate netratate.

Consilierii din cadrul La Leche League, sugereaza urmatoarele modalitati de a trata perla de lapte:

– cea mai buna cale de a scapa de perla de lapte este alaptarea frecventa, deoarece maxilarul si gura copilului sunt cea mai eficienta solutie – dar atentie sa atasati bebelusul la san corect
– dupa baie sau dus, frecati usor suprafata mamelonului pentru a elibera perla de lapte. Daca acest lucru nu functioneaza, nu insista!
– aplica presiune in spatele mamelonului, masand usor zona

Alte idei care va pot fi de ajutor in aceasta perioada:

  • Este important sa tineti mameloanele umede pe parcursul zilei. Puteti face acest lucru prin inmuierea unui bucatele de vata in ulei de masline si asezand-o in sutien peste mamelon.
  • Cresteti aportul de lichide (hidratarea este esentiala pentru alaptare).
  • Evitati laptele, zaharul, cofeina, arahidele, ciocolata si prea multa grasime saturata.
  • Luati in considerare intarirea sistemului imunitar cu vitamina C si D, dar numai la recomandarea medicului.

Cand sa va adresati medicului?

Daca perla de lapte nu dispare cu ingrijire la domiciliu sau face ca alaptarea sa fie extrem de dureroasa, adresati-va medicului. Cu un ac sterilizat, medicul va indeparta usor stratul de piele si va elibera “perla”. Cu toate acestea, chiar si dupa ce laptele este eliberat din canal, acesta se poate reumple din nou, astfel ca este important sa se mentina zona curata si sa alaptati fecvent.

Care sunt cele mai bune remedii pentru perla de lapte?

Aplicarea regulata a unguentului cu lanolina poate impiedica uscarea zonei, ceea ce ar putea provoca recurenta.

Pentru a elimina blocajele, inmuiati mamelonul intr-o solutie de sare si apa calda. Se amesteca 2 linguri de saruri Epsom intr-o ceasca de apa fierbinte si se lasa sa se raceasca usor. In cele din urma, inmuiati mamelonul de trei sau patru ori pe zi in aceasta solutie, pana cand canalul este eliberat.

Utilizati o compresa calda pe mamelon inainte de a alapta. Inmuiati o carpa in apa calda si stoarceti lichidul in exces. Apoi, aplicati compresa pe mamelon timp de maxim 15 minute. Puteti inlocui compresa calda cu uleiul de masline, care va hidrata zona.

Incercati sa impiedicati blocarea canalelor prin folosirea unei tehnici adecvate de alaptare, la cererea bebelusului, alternand pozitiile de alaptare si evitand sutienele prea stranse.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului – ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula – ghid complet

Eu mamica … aplicatia mamicilor

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul – primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica – se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA – pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA – pentru sistemul Android aici.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.