Ce sa NU spui niciodata unui parinte cu un singur copil

Parintii cu un singur copil stiu ca nu vrei sa fii rautacios (sau iritant!) cand faci astfel de comentarii, dar te rog … sa nu le mai spui niciodata vreunui parinte cu un singur copil.

Sunt singura la parinte si am un singur copil, asa ca am petrecut o o viata auzind asa-numitele “dezavantaje” de a fi un copil singur la parinti.

De aceea, am creeat aceasta lista de comentarii care ne fac pe noi, parintii cu un singur copil, sa suferim:

1. “Cu singuranta se simte singur…”

Mai intai de toate, exista o diferenta intre a fi singur si a te simti singur. Pot spune din propria experienta ca, copiii singur la parinti sunt mai putin probabil sa se simta singuri, deoarece au mai multa experienta in a fi singuri. Ne simtim confortabil sa ne petrecem cu noi insine si de multe ori avem vieti interioare bogate. Acestea fiind spuse, este important sa va asigurati ca acesti copii au o multime de ocazii de a se juca cu alti copii, asa ca, daca sunteti cu adevarat ingrijorati de copilul fara frate de pe strada, sunt sigura ca parintii lui ar fi bucurosi sa se joace cu ai dvs intr-o dupa-amiaza.

2. “Cand vei imbatrani, nu va avea cine sa il ajute sa te ingrijeasca”

Desi acest lucru din punct de vedere tehnic poate fi adevarat, nu exista nici o garantie ca copiii dintr-o familie mai mare vor imparti munca de ingrijire a unui parinte. Am auzit cu totii (si stiu cazuri) despre familii in care un frate devine ingrijitor, indiferent daca doreste sau nu…

3. “Trebuie sa fie atat de usor sa ai un singur copil”

Ei bine, da si nu. Da, parintii cu un singur copil nu trebuie sa arbitreze luptele intre frati, sa completeze formularele scolare in trei exemplare sau sa petreaca aproape o decada in schimbarea scutecelor. Dar, unii dintre noi am facut aceasta alegere, deoarece stim ca vom avea probleme in gestionarea unei familii mai mari. Cand alti parinti incep sa se planga de stresul de a avea mai multi copii, ma impotrivesc nevoii de a le reaminti ca au ales sa aiba o familie mai mare.

4. “Nu esti un parinte adevarat pana nu ai mai mult de un copil”

Serios…? Nu am purtat acest copil in pantece, nu l-am nascut, nu l-am hranit, ingrijit si iubit ca orice alt parinte?! Sau ii sunt matusa…??

5. “Nu vrei sa creasca un rasfatat, nu-i asa?”

Crede-ma, parintii cu un singur copil au internalizat acest stereotip atat de adanc, incat majoritatea dintre noi sunt hiper-vigilenti in a nu-si “rasfata” copilul. Chiar si asa, este normal ca un copil singur la parinti va primi o atentie mai concentrata de la mami si tati. Cercetarile arata ca acest lucru este pozitiv in ceea ce priveste respectul de sine, realizarea si chiar inteligenta. Ei traiesc chiar mai mult. E atat de groaznic?

6. “Esti egoist ca nu mai faci un copil”

Am fost socata sa aflu ca un prieten de-al meu a auzit acest lucru din partea prietenilor si familiei, dupa ce a decis la 38 de ani, ca va avea doar un singur copil. Este egoist sa nu vrei sa risti complicatii medicale sau sa intri in probleme financiare? Eu spun ca este responsabil fata de copilul pe care il ai deja.

7. “De aceea este asa timid/a (fiindca este singur/a la parinti)”

Mai intai de toate, nu este nimic in neregula cu a fi timid sau introvertit (dar acesta este un subiect pentru un alt articol). Asa eram eu. Insa, dupa ce s-a nascut fiica mea (copil singur la parinti desigur), a spulberat acest stereotip din moemntul in care saluta pe toata lumea, vorbea si nu avea nici un fel de inhibitii.

8. “Si daca nu va avea copii? Nu vei deveni niciodata bunica”

Ei bine, da, voi fi un pic dezamagita daca nu voi trai niciodata experienta de a fi un bunica, dar sa fac mai multi copii doar din aceasta cauza, pare putin egoist… nu?

9. “Vei mai face un copil?”

Variatiile includ “Doar unul?”, “Nu vrei o pereche?” sau din partea familiei: “Prietenii nostri ne intreaba daca mai faceti un copil”. Ar trebui sa fie de la sine inteles, dar acestea sunt intrebari foarte personale. Unii oameni vor fi fericiti sa raspunda “unul si bun”, dar altii pot avea motive dureroase in spatele problemelor legate de marimea familiei – bani, probleme de casatorie, afectiuni medicale.

10. “Nu il lasa fara un frate / o sora”

Imi iubesc foarte mult copilul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii “creez” eu un partener de joaca. Nu exista nicio garantie ca fratii vor fi prieteni. Daca nu simtim noi, ca si cuplu, nevoia de a mai avea un copil, sau nu putem, de ce sa o facem?

Despre meseria de mama, merita citit si:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand

copildragosteiubiremamaparintesingur la parintiun singur copil
Comantarii (0)
Adauga comentariu