Alimente ce ne protejeaza de arsurile solare

0 86

Alimente ce ne protejeaza de arsurile solare

 
Pe masura ce vremea se incalzeste, cazurile de arsuri solare sunt tot mai intalnite. Poate fi placut sa te relaxezi la soare, dar rezultatul dureros in urma unei arsuri solare nu este deloc distractiv. In timp ce metode traditionale, cum ar fi iaurtul sau cojile de cartofi/castravete asezate pe piele sunt foarte eficiente in ameliorarea durerii si reducerii inrosirii, exista modalitati de a ne ajuta pielea, chiar inainte ca arsura sa aiba loc.

Anumite alimente au compusi care stimuleaza sanatatea pielii, si consumandu-le ne pot proteja pielea de arsurile solare. Iata care sunt acestea:

1) Rosiile

Intr-un studiu, persoanele care au mancat un sfert de ceasca de pasta de tomate in fiecare zi timp de 10 saptamani s-au dovedit a avea 35% mai putine arsuri atunci cand au fost expusi la radiatiie UV. Se crede ca un carotenoid din rosii, licopenul, este cel care ne protejeaza de soare.

2) Strugurii rosii

Strugurii rosii sunt bogati in quercitrina, un flavonoid ce joace un rol important in reducerea radiatiilor UVB. Un studiu publicat in Toxicologie si Farmacologie Aplicata, constata ca quercitrina a fost responsabila pentru diminuarea deteriorarii ADN-ului oxidativ cauzat de expunerea la UVB, si capabil de a ajuta la protejarea pielii de inflamatiile rezultate in urma arsurilor.

3) Capsunile

Acest fruct gustos este bogat in vitamina C (A si B), cunoscuta pentru a ajuta la protejarea pielii, actionand ca o bariera – de aceea sunt si recomandate in majoritatea dietelor. Capsunile contin antocianina, un compus antiinflamator si anticancerigen, care reusesc sa previna distrugerea ADN-ului si sa apere celulele.

4) Ceaiul verde

Ceaiul verde are o serie de beneficii, inclusiv protejarea pielii de inflamatiile radiatiile UV. Datorita catechinei, un antioxidant aflat in frunzele de ceai verde, radicalii liberi toxici care face ravagii pe piele dispar.

In timp ce soarele este benefic pentru organism, mai ales atunci cand vine vorba de pastrarea nivelurilor de vitamina D sub control, prea mult soare, si lipsa protectiei solare, poate dauna sanatatii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), expunerea cronica poate duce la imbatranirea pielii, pierderea elasticitatii, anumite tipuri de cancer de piele si chiar joaca un rol in dezvoltarea cataractei.

autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014

 

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.